top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıTolga Şahin

Kronik Migren Tedavisinde Güncel Yöntemler

Baş ağrısının kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğü bilinmektedir. Baş ağrısı kişiden kişiye değişir. Günlük yaşamı olumsuz etkileyerek ve yaşam kalitesini azaltarak, şiddet ve sıklık bakımından farklılık gösterirler. Baş ağrısı için farklı ilaç tedavileri vardır. Ancak hepsinin yan etkileri yanı sıra sürekli alındıklarında oluşabilecek sakıncalar bulunmaktadır. Çoğu durumda, bu tedavi seçenekleri de çok az etkili ve hatta etkisiz olabilir.


Kronik baş ağrıları için bir tedavi seçeneği olarak botilismus toksin kullanılabilmektedir. Botoks'un kronik baş ağrılarında bir tedavi seçeneği olması tesadüfen keşfedilmiştir. Yüzlerindeki ve alınlarındaki kırışıklıklar için Botox enjeksiyonları alan birçok hasta, migrenlerinin hafiflediğini bildirmiştir. Bu, özellikle kronik baş ağrıları için baş ağrıları için bir tedavi seçeneği olarak Botoks kullanan bir dizi klinik araştırmaya yol açmıştır. Bu çalışmalar, Botoks ile tedavinin migren baş ağrılarını, kas gerginliği baş ağrılarını ve hatta kronik günlük baş ağrılarını hafiflettiğini gösterdi. Botox'un kas kasılmasını azaltarak veya ağrı ileten bir kimyasalı bloke ederek veya bu iki eylemin bir kombinasyonu olarak çalıştığı düşünülmektedir. Bu tedavi için yarısı alına, diğer yarısı da enseye olmak üzere yaklaşık 10 – 12 enjeksiyon yapılır. Botox enjeksiyonunun etkisini göstermesi genellikle iki hafta kadar sürer, bu etki genellikle 2 ila 5 ay devam eder








Diğer tedavi seçeneklerinde olduğu gibi botoks enjeksiyonlarının bile yan etkileri vardır. Neyse ki, baş ağrısı tedavileri için Botoks enjeksiyonları aldıktan sonra yan etkiler ve komplikasyonlar çok nadirdir. Bildirilen en yaygın yan etkiler şunlardır: enjeksiyon bölgesinde ağrı, tutukluk, baş ağrısı, güç kaybı, kas zayıflığı, sarkık göz kapakları, görme değişiklikleri vb.


Kronik baş ağrılarınız için botoks enjeksiyonlarının doğru tedavi seçeneği olup olmadığına sadece doktorunuz ve siz karar verebilirsiniz. Botoks enjeksiyonlarını düşünürken doktorunuza danışmalısınız. Ancak, bu tedavi seçeneğinin herkes için tavsiye edilmediğini unutmayın.

Botoks enjeksiyonları, insan albümini ve botulinum toksinine karşı bilinen bir alerjisi veya aşırı duyarlılığı olan kişilerde, multipl skleroz, miyastenia gravis, Eaton – Lambert Sendromu vb. gibi hastalığı olanlarda yapılmamalıdır. Şimdiye kadar, hamilelik ve emzirme döneminde Botoks enjeksiyonlarının etkisi çalışılmamıştır, bu nedenle doğuma kadar veya emzirmeyi bırakana kadar bunlardan kaçınmak akıllıca olacaktır.


Dr. Tolga Şahin

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page