İP ASKIYA, FRANSIZ ASKISI DENDİĞİNDEN FRANSIZLARIN HABERİ VAR MI?
- Tolga Şahin
- 29 May 2022
- 2 dakikada okunur
İlk uygulamaları Fransızlar tarafından yapıldığı için bu ismi almakla beraber, günümüzde en çok üretilen ip askı ana maddeleri Kore menşeli firmalara aittir.
Literatür taraması yaptığımızda ip askıya (Thread lift) ülkemiz dışında Fransız askısı dendiğini görmemekteyiz. Fransızlar bile Fransız askısı dememekle beraber, ülkemizde yaygın olarak bu isimle bilinmektedir. O zaman nedir bu ip askı (Fransız askısı) ?

İp askı; yıllar içerisinde hacim kaybı ve cilt esnekliğinin azalması ile ortaya çıkan cilt sarkmalarının ameliyatsız olarak hem kolay hem de daha az zarar verecek şekilde giderilmesini amaçlayan yüz toparlama yöntemlerinden biridir.
Cildimiz 3 katına kadar esneyebilmektedir. Bu kâbiliyeti cildimizin hasar görmesini engellerken, esneyen cildin eski haline dönememesi de sarkmalara neden olabilmektedir. Sarkmanın diğer bir nedeni de, kollajen ve hacim kaybeden cildimizin ortalama 4-6 mm'lik kalınlığının azalması ile cilt uzunluğunun artmasıdır.
Örnek olarak, 4 mm'lik cildin 3 mm'ye incelmesi ile 10 cm'lik bir cilt uzunluğu 12.5 cm'e kadar çıkabilmektedir. Kollajen kaybının tamiri ve yerine konulması ile birlikte, cildi kalınlaştırmaya yönelik tedaviler, biyolojik lifting (kaldırma) olarak tanımlandırılmaktadır. İp askı ve dolgu gibi yöntemler de fiziksel lifting olarak tanımlanabilmektedir.
Kombine tedaviler ile hem cilt kalınlığının arttırılması hem de sıkılaştırma hedeflenmektedir. Bu sayede sarkmaların azaltılması sağlanabilmektedir.
İp askılar farklı içerikten maddelere sahip olup, hem fiziksel özellikleri ile cildi sabitlemekte, erirken ise cilt altında kollajen sentezlenmesini destekleyerek cilt tamirine destek olmaktadır.

Aşağıdaki görselde cilt altına konulan ip askının erirken kollajen sentezini uyardığı gösterilmektedir. (PCL; Polikaprolakton içerikli ip askı örneği) Bu şekilde cilt altı kollajen hattı sağlamlaştırılmakta ve cilt kalınlaşması desteklenmektedir.

İp askılar yapılarına göre farklı isimler almaktadır. Bir kanül içerisinde bulunan ipler
Cog (testere dişi), screw (vida gibi sarmal), twist (çift ip sarmalı), flat (düz ip) gibi isimler alır.
Örneğin "PDO 3D COG" dediğimizde bu ipin Polydioxanone hammadesine ait ve testere dişi şeklinde olduğunu anlamaktayız. 3D ise 3 düzlemde dişlilerin dizildiğini ifade etmektedir.
Her ip çeşidinin artı ve eksileri olabilir. Bir ipin ortalama erime süresi 6-24 ay olmakla beraber asıcı etki süreleri bu sürelerden daha kısadır. Kollajen oluşturma süreleri ise erime sürelerine yakındır.

İpler yüz değerlendirildikten sonra özellikle yatay hat üzerinde uygulandıklarında oldukça başarılı sonuçlara sahiplerdir. Yukarı doğru askı özellikleri yer çekimi ve kas gücü nedeni ile daha kısıtlıdır. Kişinin cilt yapısı, yaşı, kas gücü, mimik kullanma oranı askı etkinliğini etkileyen faktörlerdendir.
Kişinin yüz yapısına göre ip askı uygulama yöntemi hekim tarafından seçilmektedir. Yukarıda/yanda ip askı örnekleri yer almaktadır.
Bu yöntemler günümüzde özellikle, yüz germe, göz çevresi düzenleme, kaş kaldırma (fox eyes), çene hattı (jawline) vb. oluşturmak için kullanılmaktadır.
(Görsel: International Scholarly and Scientific Research & Innovation 10(12) 2016)
Ameliyatsız Yüz Germe denilen ip askı uygulaması, hem kollajen sentezinin sağlandığı hem de yüzün gerilerek daha dinamik görünüm elde edilen yöntemlerden biridir. En başarılı sonuçlar için, tecrübeli ellerde kombine teknikler uygulanmalıdır.

Detaylı bilgi için Dr. Tolga Şahin - 05323901444
Kommentare