top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıTolga Şahin

Botoks ile ilgili yanlışlar ve doğrular

Botulinum toksini (Botoks),  Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. 


Normal fonksiyon gösteren sinir kas bileşkesinde, sinir uçlarından salınan kimyasal maddeler (Nörotransmitter) kasların uyarılarak kasılmasını sağlar. Botoks iletimi sağlayan bu kimyasal maddelerin salınımı durdurarak kasın uyarılmasını ve kasılmasını engeller. Kaslar yaklaşık 3-4 aylık sürede normal kasılmalarını gerçekleştiremezler.





Bu özellik yıllar içerisinde estetik ve kozmetik amaçla kullanılmaya başlanmıştır.

  • Botoks ilk olarak 1989 yılında klinik çalışma onayı almıştır.

  • 2002 yılında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Ajansı) tarafından estetik amaçlı kullanım onayı almıştır.

  • 2020 itibari ile dünyada 95 ülkede onaylı olarak kullanılmaktadır.

  • 2002 yılından bugüne 100 milyon flakondan fazla kullanılmıştır

  • 2000 den fazla klinik çalışmaya sahiptir.


1. Kırışıklık Tedavisi: Yüzdeki mimik kaslarının hareketlerini engelleyerek kırışıklıkların oluşumunu engellemek veya azaltmak,

2. Aşırı terleme tedavisi: Ter bezlerindeki kasların kasılmasını durdurarak terlemeyi azaltmak

3. Başağrısı ve migren nedeni olan damar kasılmasını azaltarak, migren tedavisinde etki sağlamak

4. Aşırı kasılan çene kasının (Masseter kası) gevşemesinin sağlanması ile,

  • Diş gıcırdatma,

  • Yüz şekillendirme: Çene kası büyümesi ile yüzün genişlemesi, (masseter hareket etmedikçe incelir)

  • Çene eklem ağrılarının kas gevşemesi ile azaltılması amaçlanmaktadır.

Yapılan çalışmalar mimik kaslarının sürekli kasılmasının stres ve anksiyetenin arttığını göstermektedir. Botoks uygulanan kişilerde baş ağrısı ve depresyonun %50 oranında azaldığı gösterilmektedir.


Yaz aylarında güneş etkisi ile sürekli gözlerimizi kasmamız gerekmekte iken, botoks yapılan kişiler yaz aylarını daha rahat geçirebilmektedirler.



Botoks Etkisi Ne Kadar Sürmektedir?

Botoks etki süresi yapılan çalışmalarda, uygulamadan sonraki 7-15 günde maksimum etkinin başlayarak ortalama 120 gün (4 ay) kadar devam ettiğini göstermektedir


Am J Clin Dermatol 2010; 11 (3): 183-199



Yılda 3 kez yapıldığında her işlem sonrası etkinin arttığı gösterilmiştir.

4 Ayda bir
Yılda 3 kez yapılmalıdır


Yüzde Botoks yapılabilen Noktalar?


Botoks yüzümüzdeki mimik kaslarına uygulanabilmektedir. Konusunda tecrübeli hekimler tarafından yapılması gerekmektedir.


Yüzümüzdeki kaslar birbirine bağlı olarak çalışmaktadır. Bu dinamizm içerisinde yapılan her uygulama yüzdeki simetriyi bozabilmektedir. Özellikle bölgesel uygulamalardan kaçınılması istenen doğal görüntüyü elde etmeyi sağlar.


Botoks ifade kaybına neden olur mu?


Profesyonel kişiler tarafından uygun dozlarda yapılan uygulama ile yüzde ifade kaybı ya da donma ifadesi gibi olumsuz durumların da önüne geçilerek kişiye genç ve zinde bir görünüm sağlanıyor.


Botoks yılan zehri midir?


Hayır, botoks özel bir bakterinden üretilmiş doğal, protein esaslı bir ilaçtır.


Botoks’u kimler tarafından yapılabilir?


Botoks uygulaması, olası komplikasyonlardan kaçınmak ve istenen sonucu elde etmek için, yüz anatomisini iyi bilen, mutlaka yeterli eğitim almış tecrübeli hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir. Ülkemizde TC Sağlık Bakanlığı tarafından botoks uygulamasına; Plastik ve rekonstriktif cerrahlar, dermatologlar ve medikal estetik sertifikalı hekimler tarafından yapılmasına izin verilmektedir.


Botoks güvenilir bir tedavi yöntemi midir?


Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından ve dünyada 95'den fazla ülkede onaylı 2000'in üzerinde çalışma yapılmış bir ilaçtır. 20 yıldır kullanılmakta ve günümüze kadar 100 milyon flakondan fazla uygulanmıştır.


Botoks’un etkisi ne kadar sürer?


Uygulamadan yaklaşık 3 ay sonra güçlü kaslarda hareket geri dönmeye başlar. 4 ay sonra zayıf kasların hareketi de başlar. 6 ay sonra etki tamamen ortadan kalkar. 4-6 ay arasında tekrarlanmasında fayda vardır. İdeal uygulama zamanı 4 ayda birdir.


İnsan yaşamı boyunca kaç kez botoks yaptırabilir?


Uzman ve doğru ellerde yapıldığı sürece, hayat boyu doktor kontrolünde yapılabilir. Kasların gücünün azaldığı ileri yaşlarda yapılması önerilmemekle beraber uygulanmasına engel değildir. İleri yaşlarda istenen cevap alınamayabilir.


Gebeler ve emzirenler botoks yaptırabilir mi? Kimler yaptırmamalıdır?


Botoks'un gebelik ve emzirme döneminde zararlı bir etkisinin olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde botoks uygulamalarının yapılmaması önerilir ayrıca sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde de botoks uygulanmamalıdır.


Hazırlayan: Dr. Tolga ŞAHİN

175 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page